Wat kunnen adaptogene kruiden voor je gezondheid doen?

Leestijd 3 minuten
breinkennis
Wat kunnen adaptogene kruiden voor je gezondheid doen?

In de traditionele geneeskunde, met name in de Ayurveda en de Chinese geneeskunde, worden adaptogene kruiden al eeuwenlang gebruikt. Tegenwoordig zijn ze ook in het westen steeds populairder. Deze specifieke groep kruiden hebben het onderscheidende vermogen om het lichaam te helpen zich aan te passen aan stressvolle situaties en om het evenwicht in je lichaam te herstellen. De werking van adaptogene kruiden vindt namelijk plaats op verschillende systemen in het lichaam, waaronder het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het endocriene systeem (hormoonstelsel).

 

Wat is het verschil tussen adaptogenen en adaptogene kruiden?

Zijn het nu adaptogene kruiden of adaptogenen? De twee termen worden doorgaans door elkaar heen gebruikt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee?

Adaptogenen is de benaming van een groep stoffen, verbindingen of kruiden die het vermogen hebben om jouw weerstand te verhogen en jouw energie, zenuwstelsel en immuunsysteem in evenwicht te brengen. Ze versterken het aanpassingsvermogen van het lichaam aan stressvolle situaties en verminderen de negatieve effecten van stress.

Adaptogenen hoeven niet per se afkomstig te zijn van kruiden. Ze kunnen ook afkomstig zijn van paddenstoelen, wieren en zelfs van sommige dierlijke producten. De term adaptogene kruiden verwijst dus specifiek naar de groep kruiden die deze adaptogene eigenschappen bezitten. Er bestaan meerdere soorten adaptogene kruiden met ieder hun eigen unieke eigenschappen. De meest bekende zijn Ashwagandha, Rhodiola, Giseng en Holy Basil (Tulsi).

 

De werking van Adaptogene kruiden

Adaptogene kruiden helpen jou de natuurlijke balans van je lichaam en geest te herstellen en te behouden. Ze helpen je weerbaarder te maken tegen stress en brengen het zenuw- en hormoonstelsel in evenwicht. De allerbelangrijkste kwaliteit van deze groep kruiden is dan ook het verlagen van stress.

Adaptogene kruiden en stress

Adaptogene kruiden kunnen helpen bij het verminderen van een stress gerelateerde hormonale disbalans en het ondersteunen van jouw algehele hormonale gezondheid. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de invloed van adaptogenen op de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA). Dit systeem is onder andere verantwoordelijk voor de afgifte van de stresshormonen: cortisol en adrenaline. Cortisol en Adrenaline worden niet voor niets stresshormonen genoemd. Ze zijn immers van essentieel belang bij de reactie van jouw lichaam op stress. Deze stresshormonen komen vrij in je bloedbaan wanneer je stress ervaart. Adaptogenen kunnen de hoeveelheid van deze stresshormonen verminderen, doordat zij je helpen om de HPA-as in evenwicht te brengen.

Daarnaast kunnen adaptogenen een positieve invloed hebben op je immuunsysteem. Vanwege hun vermogen om je te helpen met stress om te gaan, verminderen zij namelijk stress geïnduceerde immuun verzwakking. Bovendien bevatten de meeste adaptogenen ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen waarmee zij je immuunsysteem versterken.

Andere effecten die mensen ervaren van adaptogene kruiden zijn:

 • Meer energie
 • Egale huid
 • Minder angst en depressieve gevoelens
 • Emotioneel stabieler
 • Verbeterde focus
 • Betere slaapkwaliteit
 • Verbeterde weerstand
 • Gevoel van innerlijke rust

Contra-indicaties bij het gebruik van adaptogene kruiden 

Ondanks de vele positieve effecten van het gebruik van adaptogene kruiden, is het van cruciaal belang om je te beseffen dat er ook belangrijke voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties zijn waar je rekening mee moet houden. Over het algemeen wordt het gebruik van deze kruiden als veilig gezien, maar in bepaalde situaties is voorzichtigheid heel erg belangrijk. Denk aan zwangerschap, borstvoeding, medische aandoeningen en medicatie. Het is dan ook raadzaam om medisch advies in te winnen voordat je adaptogenen gebruikt, vooral bij medicatie. Tijdens onze tweedaagse training over Vitamines, Mineralen & Supplementen komt het thema ‘veilig en effectief gebruik’ ook aan bod.

 

Vitamines, Mineralen & Supplementen Boost

Ervaar jij langdurig veel stress? Dan is het ook belangrijk om naar de oorzaak van deze stress te kijken in plaats van enkel de symptomen te willen bestrijden. Het is dan ook belangrijk om je te realiseren dat adaptogenen geen wondermiddelen zijn. Ze zijn er meer ter ondersteuning voor een gezonde levensstijl en goed stressmanagement.

Vind jij het interessant om meer te leren over vitamines, mineralen en supplementen? Tijdens de tweedaagse training Vitamines, Mineralen & Supplementen leert Kirsten Elsdijk je meer over:

 • de vitamines en mineralen welke belangrijk voor je zijn;
 • de voedingstoffen die je nodig hebt;
 • de benodigde hoeveelheden;
 • het verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ supplementen;
 • de werking van supplementen en wanneer je welke in kunt zetten.

Meer informatie en de inschrijflink vind je hier.

 

Misschien vind je het artikel Veel stress? Deze oefening beschermt je ademhalingscentrum ook wel interessant.