Het belang van water drinken voor je brein

Leestijd 3 minuten
brain food – breinkennis
hoeveel water drinken

Water drinken is gezond en je hebt simpelweg water nodig om te overleven. Denk er maar eens over na: je zou weken kunnen doorgaan zonder eten, maar slechts enkele dagen zonder water. Dit is altijd al zo geweest. Vroeger leefden we van waterbron tot waterbron en dronken we wanneer het kon. Water is de belangrijkste Brain Food (voeding voor je brein) die er is! In dit artikel lees je meer over hoe water drinken je (mentale) gezondheid beïnvloedt.

De invloed van water

Niet alleen voor je lichaam is water drinken belangrijk, maar ook voor je hersenen. Het menselijk brein bestaat namelijk voor ongeveer 80 procent uit water. Dit geeft aan hoe belangrijk water is voor een optimaal functionerend brein. Van de vorming van eiwitten en het absorberen van voedingsstoffen tot het afvoeren van afvalstoffen, water is onmisbaar. Daarnaast is het ook een belangrijke factor in je energieproductie. Vandaar dat je dus meteen last krijgt van vermoeidheid, hoofdpijn en stemmingswisselingen als je niet genoeg drinkt.

Daarnaast krimpen je hersenen als je ouder wordt. Dat is een natuurlijk proces, maar te weinig vocht kan zorgen voor versnelde achteruitgang van je hersenen en mogelijk mentale problemen. Maar hoe zit dat dan precies met water drinken tegen stress?

Water drinken tegen stress

Je brein functioneert direct minder bij een klein verlies van 3% tot 4% aan vocht. Ook maakt je lichaam dan meer stresshormonen aan, wat je geheugen en waarneming van beïnvloeden. Als je goed gehydrateerd blijft, kan dat daarom niet alleen je mentale functies verbeteren, maar dus inderdaad ook stress verminderen. Af en toe een kortstondige stressprikkel (dorst) ervaren kan echter wel goed zijn. Benieuwd hoe dit werkt? Je leest het in ons artikel Intermittent Drinking – waarom en hoe moeten we dit doen? 

De één heeft meer water nodig dan de ander en de temperatuur, luchtvochtigheid en wat je op een dag doet beïnvloedt ook de hoeveelheid vocht die je nodig hebt. Zo zal je op hele warme dagen wat meer moeten drinken dan op koudere dagen.

Water en weerstand

Een goed gehydrateerd lichaam is bovendien beter bestand tegen virussen en heeft een hogere weerstand. Vooral na een nacht zonder drinken zijn er meer afvalstoffen aanwezig in je lichaam. Tip: Door ‘s ochtends voldoende water te drinken, kunnen deze afvalstoffen sneller worden afgevoerd, wat je weerstand verbetert.

Voor een goede weerstand drink je minimaal twee liter water per dag. Dat drink je onbewust sneller weg, dan je misschien denkt en het zorgt ervoor dat je zo’n 30% beter presteert. Drink bij voorkeur een half uur vóór en na het eten niet. Dit kan je spijsvertering namelijk verstoren en daarmee je weerstand juist verlagen.

Gefilterd water

Houd je niet zo van de smaak van gewoon kraanwater? Dat kan komen omdat het kraanwater hard is en kalk bevat. Dat is helaas niet het enige dat erin kan zitten. Nederlands kraanwater kan (ondanks de goede reputatie) namelijk ook toxinen, medicijnresten, lood en resten van andere ongezonde stoffen bevatten. Drink daarom bij voorkeur gefilterd water om een gezonde breinbalans te bewaken.

Conclusie, door voldoende (gefilterd) water te drinken geef je je hersenen de brandstof die ze nodig hebben om optimaal te werken, waardoor je mentaal scherp blijft en goed functioneert.