Zenuwpijn? Zo kan koffie een rol spelen.

Leestijd 3 minuten
brain food – breinkennis

Geruime tijd geleden ben ik gestopt met het drinken van alcohol. Het diende mij niet meer. Vaak dacht ik dat ik er op dat moment gelukkiger door werd, maar ik realiseerde me dat het geluk niet in de alcohol zit maar in het moment dat je op dat moment beleeft. Koffie was daarna mijn plezier momentje. Bij het aanbreken van de dag keek ik uit naar een lekker vers gezet bakje koffie (40mg cafeïne) om vervolgens te genieten van de vrijwel directe rush die mij aan de gang zetten. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk en dat resulteert in een extra dosis (fake) energie. Nu ben ik van nature al redelijk actief en snel in de dingen die ik doe, dus heb ik die extra boost wel nodig?

Na veel gemopper en error stapte ik over op decafé. Maar wist je dat in decafé ook gewoon (2mg) cafeïne zit? Wel een veel lager percentage, maar toch verbaasde ik me er over. Want ondanks dat ik bewust bezig probeerde te zijn, dronk ik zonder dat ik het wist nog steeds cafeïne. Uiteindelijk ben ik daarom ook gestopt met het drinken van decafé.

 

Fibromyalgie en koffie

Als je chronische pijn zoals fibromyalgie ervaart, ben je emotioneel uit balans. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat chronische pijn een stress-response is doordat er emoties onbewust worden onderdrukt. Specifiek bij fibromyalgie is dat je zenuwstelsel overprikkeld is. De vraag die ik mezelf daarom stelde was: “wat is de impact als je een stimulerend middel, zoals koffie met een dosis cafeïne, tot je neemt waardoor je toch al overprikkelde zenuwstelsel nog meer op hol slaat?”

 

Zenuwpijn en koffie: hoe zit dat dan?

Eigenlijk ben je dan via 2 kanten je zenuwstelsel aan het overprikkelen. Er zijn onderbewuste emoties die zich niet kunnen uiten en die resulteren in zenuwpijnen als afleiding. Dit komt omdat je onbewust hebt aangeleerd dat je die emoties niet wilt voelen. Om je af te leiden van die onderdrukte emoties, creëert je brein een pijnprikkel, zoals bijvoorbeeld langdurige zenuwpijn. Als je dat overprikkelde zenuwstelsel dan ook nog dagelijks een dosis cafeïne gaat geven, helpt dat niet om dit zenuwstel weer in homeostase (evenwicht) te brengen.

 

Koffie is een vast patroon

Als je iets maar vaak genoeg achter elkaar doet, zoals elke ochtend opstarten met een kop koffie, wordt het een vast patroon, een gewoonte; iets waar je niet bewust over hoeft na te denken. Het gaat automatisch en dat is de kracht van je onderbewuste. Het kost dan ook tijd om gewoontes los te laten, al helemaal in het geval van koffie. Cafeïne geeft namelijk ook een lichamelijke afhankelijkheid. Het duurt ongeveer een week om los te komen van die lichamelijke afhankelijkheid en dit kan gepaard gaan met hoofdpijn.

 

Wat gebeurde er bij mij na het stoppen met koffie?

Toen ik volledig gestopt was met koffie werd mijn energie pijl steeds constanter. Ik had geen pieken meer, maar zeker ook geen dalen; geen dipjes meer halverwege de dag en een veel betere slaap intensiteit. Ook mijn stress responsen en klachten verbeterden aanzienlijk.

Vind jij het moeilijk om te stoppen met koffie? Als je focust op waarom je precies wilt stoppen, dan zal dat je de kracht geven om vol te houden. Het zal niet altijd makkelijk zijn, want het kan 35 tot 90 dagen duren voordat je een gewoonte hebt doorbroken en een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Maar de aanhouder wint, dus geef het tijd. Het is niet erg als het niet in 1 keer lukt. Dat je bewust bezig bent met cafeïne is al een hele grote stap. Wees trots op jezelf!

 

Tips als je ook wilt stoppen met het drinken van koffie:

–          Stap over op kruidenthee: ze zijn veel diverser van smaak en bevatten geen cafeïne. Of probeer eens Matcha thee om wel het verkwikkende effect te hebben, maar geen cafeïne binnen te krijgen.

–          Maak van de eerste week dat je stopt een mooie detox week en start de dag bijvoorbeeld met selderij sap.

–          Vind je afstand doen van de bittere smaak van koffie moeilijk? Probeer dan eens cichorei, een wortelsoort die familie is van witlof en andijvie. Het smaakt een beetje als koffie en heeft een veel gunstiger gezondheidseffect op je lichaam.