Persoonlijke ontwikkeling: 6 tips om je brein te veranderen

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Persoonlijke ontwikkeling is niet makkelijk. Om op verschillende vlakken in het leven te groeien, zul je de nodige obstakels moeten overwinnen. Obstakels zijn volgens de legendarische ondernemer en autogigant Henry Ford de ‘angstaanjagende dingen die je ziet zodra je je ogen van je doel afhoudt’.

Persoonlijke ontwikkeling begint dan ook met het stellen van haalbare doelen en het houden van de focus hierop. Dit blijkt in de praktijk vaak lastig, omdat ons brein wordt afgeleid door de vele prikkels in de moderne maatschappij.

Een gezond brein in balans is daarom de basisvoorwaarde voor persoonlijke ontwikkeling. Hieronder geef ik 6 tips om je brein niet alleen beter in balans te brengen, maar zelfs structureel te veranderen en als persoon sneller te groeien dan je ooit voor mogelijk hield:

Tip 1: Leef gezond

Deze tip geef ik zo vaak, dat het inmiddels bijna vanzelfsprekend lijkt. Toch merk ik dat de meeste mensen nog altijd niet gezond leven. Voor een gezond brein is namelijk méér nodig dan 2 stuks fruit per dag of een portie groente bij het avondeten. Alleen met de juiste hoeveelheden Brain Food en soms ook supplementen krijgt je brein voldoende micronutriënten om optimaal te functioneren.

Daarmee ben je er bovendien nog niet, want met voeding kun je breinverstorende invloeden zoals beweegarmoede, slaapgebrek en chronische stress niet compenseren. Ook voldoende slaap, dagelijkse beweging en regelmatige ontspanning zijn daarom fundamentele pijlers in een gezonde levensstijl waarmee je je brein structureel verandert.

Tip 2: Train een positieve mindset

Wat is het verschil tussen mensen die hun doelen wel of niet behalen? Verrassend vaak is het geen kwestie van pech of geluk, maar van het bezit van een statische mindset of positieve groeimindset. Een positieve mindset is gericht op het doel in plaats van op de obstakels hiernaartoe en leidt hierdoor tot veel meer successen in het leven.

Ik heb goed nieuws: een positieve mindset valt voor iedereen te trainen! Dit doe je door negatieve overtuigingen in je brein te vervangen door positieve overtuigingen die je dichterbij je doel brengen. Dit is niet altijd makkelijk, want negatieve gedachten zijn hardnekkig doordat ze onderdeel zijn van de programmering in het brein. Met doorzetten kun je deze programmering echter aanpassen.

Tip 3: Mediteer elke dag

Mediteren is goed voor werkelijk iedereen. Meditatie geeft je meer controle over je gedachten, waardoor je belemmerende overtuigingen over obstakels makkelijker van je af kunt zetten en de focus op je doelen beter kunt behouden. Net als bij bijvoorbeeld yoga gaat het hierbij niet zozeer om het neerzetten van een prestatie, maar om het proces zelf en wat je hieruit leert.

Het mooie van meditatie is dat het fantastisch samengaat met andere tips die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo kan mediteren je bijvoorbeeld helpen om beter te slapen en ontspannen, maar ook om je mindset te trainen. Ik zie meditatie dan ook echt als een superkracht, waarmee je jouw brein als je het goed doet al binnen enkele minuten beter in balans kunt brengen.

Tip 4: Formuleer je doelen SMART

Heb je weleens gehoord van SMART-doelen? Dit zijn doelen die Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Voor je persoonlijke groei is het erg belangrijk om je doelen SMART te formuleren, want hierdoor wordt de kans een stuk groter dat je ze haalt. Dat komt omdat je motivatie om een doel te behalen direct gekoppeld is aan de haalbaarheid ervan.

Heb je bijvoorbeeld als doel om gezonder te gaan leven? Maak dit ietwat vage doel dan superconcreet door het SMART te stellen. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil elke ochtend 20 minuten buiten wandelen, 10 minuten mediteren en 1 groene smoothie drinken’. Nu je je brein een duidelijk doel hebt gegeven om naartoe te werken, is de kans op structurele verandering aanzienlijk groter.

Tip 5: Visualiseer je nieuwe jij

Visualisatie wordt vaak gezien als iets zweverigs, maar dat is onterecht. Visualiseren doen we namelijk elke dag onbewust. Denk maar eens aan alle uurtjes die je aan het piekeren bent; bijvoorbeeld over je financiën, relatie of die veeleisende baas op het werk. Wat je dan in feite doet, is negatieve scenario’s visualiseren en je eigen angst hiervoor vergroten.

Een veel betere manier om visualisatie in te zetten, is door positieve scenario’s te visualiseren. Voor je persoonlijke ontwikkeling is het bijvoorbeeld heel effectief om jezelf voor te stellen dat jij je grootste doelen al hebt bereikt. Je brein kent het verschil niet tussen een fantasie en de werkelijkheid, waardoor je het geloof in jezelf met positieve visualisatie enorm kunt versterken.

Tip 6: Wees goed voor jezelf en anderen

Als mens heb je bepaalde basisbehoeften, die vervuld moeten zijn om persoonlijk te kunnen groeien. Cruciaal zijn bijvoorbeeld een zekere mate van autonomie, verbondenheid en bekwaamheid, maar ook sociaal contact en dankbaarheid. Door dankbaar te zijn voor dat wat je nu hebt, programmeer je je brein positief en laat je minder ruimte voor negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen.

Probeer daarom niet te streng voor jezelf te zijn en geloof erin dat je met hard werken in staat bent om al je doelen en dromen te bereiken. Wees ook aardig voor anderen en deel regelmatig een complimentje uit. Onderzoek laat zien dat dit leidt tot positieve gevoelens in jouw brein én dat van de ander. Zo creëer je op een fijne manier meer ruimte voor positiviteit en groei in je leven!