Hoe speelt voeding een rol bij mensen met ADHD?

Leestijd 3 minuten
brain foodkidsLeerkrachtenOnderwijs

Er wordt steeds meer onderzoek verricht naar de effecten van een gezonde leefstijl op gezondheid en ziektebeelden. Zo werden er ook verschillende onderzoeken verricht naar het effect van voeding op ADHD (bij kinderen en jongeren). De resultaten hiervan delen we graag met je én we helpen je een handje op weg!

ADHD en het brein

Zo’n 250.000 Nederlanders hebben de diagnose ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) gekregen. ADHD wordt veel vaker bij jongens dan bij meisjes vastgesteld, omdat de symptomen van jongens algemeen bekend zijn. Heb je een dochter die concentratieproblemen heeft, veel aan het dagdromen is en/of erg praatgraag is? Dan zou ADHD hierbij een rol kunnen spelen.

De oorzaak van ADHD ligt in ons brein, er ontstaan namelijk problemen in de communicatie tussen verschillende hersengebieden. Uit onderzoek blijkt dat mensen met ADHD minder van bepaalde neurotransmitters hebben. Zo zorgt een ‘tekort’ aan dopamine ervoor dat functies zoals planning, concentratie, motivatie en kortetermijngeheugen minder goed werken. Ook beschikken mensen met ADHD over een verminderde filterfunctie. Het brein is minder goed in staat om te filteren welke prikkels belangrijk zijn en hierdoor komen álle prikkels tegelijkertijd binnen.

Welke rol speelt voeding?

Dagelijks verkondigen wij hoe belangrijk voeding is voor je (brein)gezondheid, het is immers de brandstof voor je lichaam. Maar hoe zit dit bij kinderen en jongeren met ADHD? Gelukkig wordt er in de wetenschap steeds meer ontdekt over de belangen van een gezonde leefstijl. Zo werd er ook onderzoek gedaan naar de effecten van voedsel op ADHD. Wij zochten de resultaten voor je uit!

Eén van de onderzoeken toonde globaal aan hoe gezonde voeding kan zorgen voor een forse afname van ADHD-gerelateerde klachten. Om precies te zijn toonde zij een schaalvermindering van 69,4% aan op de ADHD-beoordelingsschaal.

Een tweede onderzoek zag na een bepaald dieet zelfs vergelijkbare effecten als na medicatie met Ritalin. Niet alleen verminderde de ADHD-symptomen, op een fMRI was ook nog eens een duidelijke toename in precuneus-activiteit in het brein te zien. Dit gedeelte van het brein is betrokken bij o.a. episodisch geheugen, coördinatie en visueel-ruimtelijke vermogens.

Welke voeding?

In de onderzoeken wordt er gesproken van het weinige-voedseldieet of het eliminatiedieet, klinkt niet erg leuk voor kinderen en jongeren… Wat we willen vermijden om een afname in ADHD-symptomen te ervaren:

  • Gluten
  • Zuivel
  • Soja
  • Junkfood (suikers, ongezonde vetten etc.)
  • Alcohol

De meeste van bovenstaande zullen je vast al bekend voorkomen, in de orthomoleculaire geneeskunde is namelijk al langer bekend dat deze voedingsmiddelen niet bevorderend zijn voor je algehele gezondheid.

Alles wat je wél mag eten

Liever focussen wij op alles wat er nog wél gegeten mag worden. Daarom introduceerde Charlotte Labee jaren geleden al de term ‘Brain Food’. We hebben het dan over voeding die je brein ondersteunt, óók bij ADHD.

Is dit de eerste keer dat je hiervan hoort? Charlotte schreef het Brain Food boek met álles wat je erover wilt weten. Aan de slag met een gezond brein? Schrijf je in voor de wekelijkse mealplanner en ontvang elke week 7 heerlijke én gezonde Brain Food proof recepten.