Duik dinsdag 28 november in het puberbrein tijdens een 3 uur durende inspiratiesessie.
Pubers… we willen ze vaak genoeg achter het behang plakken. Ze komen te laat, tonen nauwelijks interesse, zijn opstandig en zouden hun eigen hoofd vergeten als het niet vastzat. Waarom lijken pubers toch de hele opvoeding in één klap vergeten te zijn? En waarom hebben tegenwoordig zoveel jongeren last van mentale problemen en disbalans?
De antwoorden vinden we uiteraard in… het brein! Want het puberbrein werkt écht anders dan het kinder- of volwassen brein en maakt ontzettend veel veranderingen door. Tijdens een drie uur durende training neemt Brain Balance Coach Marijke Maatkamp je mee langs deze veranderingen. Dankzij onderzoeken van de afgelopen jaren weten we nu zoveel meer van wat er in het brein van pubers afspeelt en waarom ze zo ‘anders’ zijn.
Ben jij ouder, verzorger, coach, docent en wil jij graag meer weten over de werking van het puberbrein? Wil je leren hoe je meer begrip krijgt voor je puber en meer grip op hoe hij of zij zich gedraagt? Dan is deze inspiratiesessie zeker iets voor jou. Want ja, ondanks dat het soms kan lijken dat het echt niets meer uitmaakt wat je ook doet of zegt, jij bent een belangrijke schakel in zijn of haar ontwikkeling!
Geen enkel kind is hetzelfde. Net als dat jij een uniek persoon bent is ook elke puber uniek. Maar elk kind dat in de puberteit komt gaat zich anders gedragen dan je misschien gewend bent. Er gebeurt namelijk veel in het puberbrein, en we weten inmiddels dat het brein zich nog doorontwikkeld tot ongeveer het 27e levensjaar. Pubers kunnen heftig reageren, last hebben van hun emoties, ontzettend egoïstisch zijn, zich terug gaan trekken of overkomen alsof ze echt helemaal nergens meer geïnteresseerd in zijn.
Dat maakt het voor ouders, opvoeders of begeleiders soms lastig om mee om te gaan. Waar is dat kind gebleven die altijd zo meegaand, lief enthousiast of beleefd was, en komt het nog wel goed? Het kan soms lastig zijn dan nog de positieve kanten van de puber te zien waardoor je juist afstand neemt en het ‘laat maar het heeft toch geen zin’ effect ontstaat. ‘Ze zoeken het zelf maar uit’, denk je misschien wel eens. Maar juist hier ben jij als volwassene hard nodig, ook al voelt dat soms niet zo.
Daarnaast zal het je niet ontgaan zijn dat de mentale gezondheid van jongeren er slechter voor staat dan ooit:
82% van de jongeren heeft symptomen van een beginnende burn-out
50% van de mentale problemen begint voor het 14e levensjaar.
33% van de jongeren heeft het afgelopen jaar wel eens nagedacht om een einde te maken aan zijn/haar leven. 7% denkt hier heel vaak aan.
De druk van de maatschappij drukt zwaar op de pubers en misschien voel jij dit zelf ook wel. Jij ziet jouw kind of leerlingen graag gelukkig en vraagt je misschien ook wel af wat deze druk die jij soms ook voelt, doet met hen. Juist door het brein beter te begrijpen krijg jij inzichten voor jezelf EN pubers om ervoor te zorgen dat hij of zij flexibeler en weerbaarder wordt en beter weet te dealen met de druk van de maatschappij. Midden in de chaos in het hoofd van de puber, kan jij degene zijn die weer structuur aan kan brengen, ondersteunen en richting geven. Dat zorgt voor meer rust en balans, voor jouwzelf en voor hen.
Voor wie is deze inspiratiesessie interressant?
Maar liefst twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen, gaat naar ons brein. Al die gezonde vetten, mineralen en vitamines zijn essentieel voor gezonde hersenen – en je merkt het meteen aan je mentale en fysieke gezondheid als je er niet genoeg van binnenkrijgt. Daarom is het van groot belang dat je het juiste voedsel eet: dit noem ik ook wel brainfood. Hoe beter jij je brein voorziet van deze voeding, hoe lekkerder, fitter en blijer jij je voelt. Leer tijdens deze Brain Balance Boost alles over de specifieke behoefte van ieder mens. Wat is jouw basis behoefte? Wat doen voedingsstoffen nu eigenlijk voor je? Hoe herken je goede kwaliteit?
Ontdek wat stress met jouw lichaam en brein doet en hoe je stress onder controle kunt krijgen. Leer de signalen van stress herkennen en ernstige gevolgen met klachten te voorkomen. Wanneer je te veel of te lang stress ervaart, kan stress je hele leven overnemen. Het beïnvloedt jouw fysieke, mentale én emotionele gezondheid. Denk aan: geheugenproblemen, hartkloppingen, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en angst. Het kan je meesleuren in een neerwaartse spiraal die oneindig lijkt, waardoor relaties, werk en levensvreugde worden aangetast.
Mediteren kun je op vele duizenden manieren doen. Het is iets wat je je brein aanleert, maar ook je lichaam. Beide zijn namelijk betrokken bij het meditatieproces. Is het makkelijk om het jezelf te leren mediteren? Nee, dit kan soms heel ongemakkelijk voelen. Het is per persoon verschillend hoe je erop reageert. Op 5 en 6 november 2023 geeft Patricia Lie-van Dijk een tweedaagse training over Ontspanning en Meditatie. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan snel in!
Onze darmen zijn ook wel ons tweede brein, des te belangrijker wanneer je darmen naar behoren functioneren. Wanneer dit niet het geval is kan het leiden tot fysieke klachten als obstipatie, buikkramp en winderigheid. Om de communicatie tussen je darmen en het brein zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk te weten wat je lijf hiervoor nodig heeft én wat je juist beter kunt laten.Leer meer over wat jouw darmen je vertellen.
Voor een leven vol energie, geluk, balans en rust zijn veel facetten van belang. Van voeding tot beweging en van een goede nachtrust tot het reduceren van stress. De kracht van ademhaling is echter een tool die vaak wordt vergeten wanneer we het optimale uit ons leven willen halen. En dat is zonde, want met de juiste manier van ademhalen is het mogelijk jouw (brein)gezondheid een boost te geven. Deze tweedaagse training vindt plaats op 20 en 21 november 2023 in ons Brain Balance opleidingsinstituut in Rotterdam. Wil je meer leren over het belang van ademhaling, breathwork en trauma’s? Schrijf je dan snel in.
Wil jij meer rust en balans voor je brein? Dit start bij je hormonen. Je brein is namelijk een hormonale machine. Jouw hormonen en neurotransmitters bepalen hoe jij je voelt, functioneert, of je geheugen goed voor je werkt, hoe je energie is, hoe je slaapt, of je focus en flow hebt en hoe je in je vel zit.