Belemmer jij jezelf? Zó doe je het in drie stappen anders!

Leestijd 4 minuten
breinkennis

‘Ik heb geen tijd’ ‘Dat kan ik niet’ en ‘Ze vinden me toch niet leuk’ zijn slechts een greep uit de veelvoorkomende gedachten die dagelijks in ons hoofd voorbijschieten. Als we deze gedachten geloven én ze vaak terugkeren dan spreken we van overtuigingen. Die hebben we allemaal en dat zal ook niet veranderen. Wat je wél kunt veranderen is welke overtuigingen je hebt, jij bepaalt of jouw brein je belemmert of juist bevordert.

Wat zijn overtuigingen?

De grens tussen gedachten en overtuigingen is dun, maar aanwezig. Wanneer we het hebben over gedachten doelen we op hetgeen dat je denkt, met overtuigingen doelen we op hetgeen dat je gelooft.

Om het duidelijker te maken hebben we een voorbeeld voor je: je staat op het punt om een spannend sollicitatiegesprek binnen te lopen en denkt ‘ik ben hier echt niet goed genoeg voor…’. Diep van binnen geloof je echter ‘ik ben goed voorbereid’ ‘ik pas bij de functie’ ‘ik heb wat te bieden’. Als je overtuigingen positief zijn dan maakt een negatieve gedachte minder impact.

Het werkt echter ook andersom: je staat op de stoep van diezelfde sollicitatie en hebt geleerd dat je positief moet denken, dus je zegt tegen jezelf ‘ik kan dit, ik kan dit, ik kan dit’. Maar als je écht eerlijk bent dan geloof je dat je niet goed genoeg bent, hier nog niet klaar voor bent en dat er vast mensen zijn die het beter kunnen.

Wat is jouw beeld van de werkelijkheid?

Van onze gedachten zijn we ons vaak bewust of kunnen we ons makkelijk bewust worden, terwijl onze overtuigingen diepgewortelde patronen in ons brein zijn waar we niet zo makkelijk bijkomen. Toch ligt daar de mogelijkheid tot groei en ontwikkeling. Alle overtuigingen die je hebt zijn ontstaan door wat je hebt meegemaakt en meegekregen. Een belangrijk besef is dan ook dat niet al jouw overtuigingen écht van jou zijn. Een gedeelte hiervan neem je namelijk onbewust over uit je omgeving.

Al jouw overtuigingen samen vormen jouw beeld van de werkelijkheid. Mijn beeld van de werkelijkheid? Het klinkt misschien gek, maar is heel belangrijk om te ontdekken. Als vijf mensen hetzelfde meemaken zullen ze dit namelijk alle vijf op een andere manier opslaan. Er zit een verschil tussen de werkelijkheid, jouw beeld van de werkelijkheid en het beeld van de werkelijkheid van de ander.

Het comfort van overtuigingen

Zoals je misschien al weet houdt ons brein énorm van comfort! Niet zo van verandering… Dit verklaart gelijk waarom veel mensen in de bubbel van hun beeld van de werkelijkheid blijven zitten. We krijgen ruzie, omdat we ons beeld van de werkelijkheid zien als de enige werkelijkheid.

Hoe dit werkt? Als een van jouw overtuigen is dat je geen tijd hebt dan zal je er (onbewust) alles aan doen om te bewijzen dat dit de waarheid is. Telkens als je dan geen tijd hebt wordt jouw overtuiging bevestigt en wordt dit patroon in je brein sterker. ‘Zie je wel!’ schiet er dan door je hoofd. Zo zorgt je brein ervoor dat je in de veilige omgeving van jouw beeld van de werkelijkheid kunt blijven zitten.

Dit zorgt ervoor dat je een fixed mindset ontwikkelt, minder begrip voor anderen hebt, je minder begrepen voelt, sneller gefrustreerd, boos of verdrietig zult zijn en jezelf belemmert met de overtuigingen waaraan je je krampachtig vast blijft houden.

Patronen doorbreken doe je zo

Het goede nieuws? Het kan ook anders! Nu je weet wat overtuigen zijn en hoe ze tot stand komen is het tijd om je bewust te worden van de overtuigen die jij hebt. We leggen je in drie stappen uit hoe je overtuigingen kunt loslaten én ombuigen!

Stap 1: bewustwording

Schrijf voor jezelf minimaal 3 belemmerende overtuigingen van jezelf op, bijvoorbeeld…

  1. Ik ben niet slim genoeg
  2. Ik moet alle ballen in de lucht blijven houden

Het kan best wel confronterend zijn om je belemmerende overtuigingen op papier te zetten, neem hier dus vooral de tijd en de ruimte voor. Laat de emoties die hierbij komen kijken er zijn en voel wat deze overtuigingen met jou doen.

Stap 2: reflectie

Wil je hier verder mee aan de slag? Stel jezelf dan bij elke overtuiging de volgende vier vragen – bedacht door Byron Katie – en neem hier de tijd voor.

  1. Kun je zeker weten dat het waar is?
  2. Kun je echt 100% zeker weten dat het waar is?
  3. Wie ben jij als je je vasthoudt aan deze overtuiging?
  4. Wie zou je zijn zonder deze overtuiging?

Stap 3: ombuigen

Tot slot wil ik je vragen om tegenover belemmerende overtuiging 2 à 3 bevorderende overtuigingen te zetten. Als je dan opmerkt dat de belemmerende overtuiging weer aanwezig is, kun je de bevorderende overtuigingen gebruiken om je gevoel & gedachten te neutraliseren. Bijvoorbeeld…

Als ik denk dat ik niet slim genoeg ben, dan weet ik…

  1. Ik kan alles leren
  2. Ik ben van ver gekomen
  3. Ik mag trots op mezelf zijn.

We wensen je veel succes met de oefeningen! Laat ons vooral weten hoe het is gegaan.