Het is natuurlijk nooit fijn om daadwerkelijk ziek te zijn. Een flinke griep, hoestend en proestend door het huis, prullenbakken vol met tissues, keukenpapier en wc-rollen. Dan laten we het gebrek aan energie en de barstende koppijn nog maar even achterwege. Maar het is wel degelijk goed voor je om regelmatig ziek te worden. Goed voor je immuunsysteem maar ook zeker goed voor jezelf om te ontdekken wat jou nu echt gelukkig maakt.
Wat gebeurt er als je ziek wordt?
Een goedwerkend immuunsysteem houdt ons gezond. Het kan ons beschermen tegen infectieziektes maar ook chronische ziektes zoals kanker, allergieën of auto-immuniteit in bedwang houden. Je immuunsysteem bestaat uit witte bloedcellen en antistoffen. Als je ziek wordt betekent het dat jouw lichaam (immuunsysteem) in gevecht gaat tegen bacteriën of virussen. Dit gevecht kan soms nogal heftig zijn waardoor je je flink beroerd kan voelen. Je lichaam zet namelijk alles op alles om de ‘indringers’ aan te pakken. Dat je lichaam dit doet is enorm goed! Dit betekent namelijk dat hij zichzelf verzet en niet over zich heen laat lopen. Fijn toch om te weten dat alles goed werkt?
Je immuunsysteem overwint helaas niet alle bacteriën en virussen. Maar als je dan ziek bent geweest is je immuunsysteem ook zo slim om gelijk antistoffen aan te maken, zodat de volgende keer als de bacterie of het virus aanklopt je lichaam herkent wie er voor de deur staat. Dit is wel zo handig voordat je opendoet.
Ik ben nooit ziek
Je hoort het vast weleens om je heen, mensen die beweren nooit ziek te zijn. Maar is nooit ziek zijn eigenlijk wel gezond? Het betekent in ieder geval zeker niet dat je supergezond en ongenaakbaar bent. Wat je vaak ziet bij mensen die nooit ziek zijn, is dat hun stress-systeem continu ‘aan’ staat. Dit systeem kan je immuunsysteem namelijk onderdrukken. Dit zie je terug bij de mensen die de eerste dagen ziek worden zodra ze op vakantie zijn en rust hebben. Dan gaat het stress-systeem namelijk uit en heeft je lichaam tijd om de indringers eindelijk te gaan bevechten. Wat dan als het stress-systeem nooit uitgaat? Dat zou betekenen dat jouw lichaam ook niet gaat vechten tegen de ongenodigde gasten. En weet je wat het is met ongenodigde gasten, vaak heb je geeneens door dat ze er zijn omdat je bezig bent met wat je wel belangrijk vindt. Zo kunnen dus chronische ziektes ontstaan.
Ik ben wel ziek en nu?
Stel je voor, je zit ziek thuis. Wat heb je dan over? Juist, tijd! In m’n vorige artikel over open deuren hebben we het al gehad over de waarde van tijd.
Deze tijd, die je normaal gesproken niet zou hebben, kan je waardevol besteden als je daarvoor kiest.
Hieronder zomaar een greep uit de voordelen die je kan ervaren met de extra tijd die je op dat moment hebt. Ik daag je uit om voor jezelf eens een lijst te maken van de voordelen die jij ervaart als je ziek bent. Hang deze lijst op een prominente plek in huis en kijk hier elke dag even naar en besef dat je het zo slecht niet hebt. Ik geef je graag een voorzetje:
- Bewuster leven en meer genieten van de kleine dingen.
- Besef dat uitstel je niet verder brengt, maar juist actie ondernemen en doen! Ja dit gaat met vallen en opstaan zoals je hebt kunnen lezen in m’n eerdere artikel “Hoe jouw brein onbewust bekwaam wordt. Een andere vorm van actie kan ook zijn om nee durven te zeggen.
- Onderzoeken wat jij nu echt belangrijk vindt, stel prioriteiten. Je kan je tijd tenslotte maar één keer besteden.
- Je leert jezelf nog beter kennen, wees trots op wie je bent.
- Dromen, maak een reis naar wie jij wilt zijn. Probeer elke dag hiernaar te leven. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.
Ik ben weer beter
Ben je nou weer helemaal opgeknapt dan zal jouw onderbewustzijn de eerste dagen meer genieten van de kleine dingen die je onbewust deed. Denk aan wandelen, gezond eten, sporten of gezellig lunchen met je vrienden. Na verloop van tijd val je weer terug in je standaardpatronen en neem je weer voor lief dat je elke ochtend gezond uit bed stapt. Wil je dat onderbewuste gevoel nou blijven voeden? Spreek dan elke dag waardering en dankbaarheid uit dat je vitaal en gezond bent richting jezelf, alleen dan zul je dit geluksgevoel langer vasthouden dan die paar dagen.